KURCZAK KONTYNENTALNY

KURCZAK KONTYNENTALNY

1,5-1,8kg kurczaka pokrojonego w kawałki
1/3 szklanki mąki z przyprawami (doprawić przyprawami do drobiu według własnego gustu)
1/4 filiżanki masła
1 puszka (10 1/2 oz)skondensowanej zupy krem z kurczaka
2 1/2 łyżki tartej cebuli
1 łyżka soli
szczypta pieprzu
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 łyżki płatków selera
1/8 łyżeczki tymianku
1 1/3 szklanki wody
1 1/2 szklanki Ryżu Minutowego

pixabay

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Obtoczyć kawałki kurczaka w mące i zrumienić na maśle. Zdjąć kurczaka z patelni. Na patelnię i do smażenia dodać zupę, cebulę, sól, pieprz, pietruszkę, seler i tymianek. Mieszać, doprowadzając do wrzenia. Rozłóż Minute Rice w 1 1/2-kartkowym płytkim naczyniu do zapiekanek. Zachowaj 1/3 filiżanki mieszanki zupy i zalej resztę ryżu. Wymieszać, aby nawilżyć cały ryż. Na wierzchu ryżu ułożyć kawałki kurczaka i zalać kurczaka pozostałą zupą. Piec, pod przykryciem, przez 30-40 minut, aż kurczak będzie gotowy.