NORWESKIE KLOPSIKI

NORWESKIE KLOPSIKI

250g mielonej wołowiny
5 filiżanek przyprawionego tłuczonego ziemniaka
1/2 szklanki mielonej cebuli
2 jajka, lekko ubite
2 łyżki mąki
3/4 łyżki ziela koperkowego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki rozdrobnionego pasteryzowanego sera procesowego

pixabay

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż 8-calowy bochenek folią rozciągającą się około 1/2 cala powyżej boków. W średniej misce, połączyć mieloną wołowinę, 2 filiżanki ziemniaków, cebulę, jajka, mąkę, koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wcisnąć masę do bochenka. Przykryć folią i piec przez 1 godzinę. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 400 stopni. Ostrożnie wyjąć klopsiki, podnosząc folię z patelni. Zdejmij folię i przenieś łopatką na wypieczony półmisek. W średniej misce, połącz pozostałe ziemniaki z serem. Rozłóż na wierzchu i bokach klopsa. Wróć do piekarnika i piecz 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki lekko się zarumienią. Na 4 porcje.