HERBATNIKI NA MAŚLANCE

HERBATNIKI NA MAŚLANCE

5 filiżanek mąki
3/4 filiżanki oleju lub smalcu
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
1 paczka drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
2 szklanki maślanki

pixabay

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przesiać suche składniki razem do dużej miski. Wmieszaj skrobię do mieszanki mąki. Dodaj maślankę i drożdże, które zostały rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszaj łyżką, aż cała mąka będzie nawilżona. Przykryj i włóż do lodówki, aż będzie gotowe do użycia. Wyjmij taką ilość ciasta, jaka jest potrzebna. Rozwałkuj na posypanej mąką desce na grubość od 1/2″ do 3/4″. Pokrój używając noża do ciastek lub małej szklanki. Piec 12 minut, aż się zrumieni. Niewykorzystane ciasto przechowuj w lodówce do użycia następnego dnia.