CIASTO BEZOWE CYTRYNOWE – Beza cytrynowa

CIASTO BEZOWE CYTRYNOWE

1 filiżanka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 1/2 szklanki zimnej wody
3 żółtka, lekko ubite
Starta skórka z 1 cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżka margaryny
1 forma do ciasta 22-23cm
3 białka
1/3 szklanki cukru

pixabay

W 1,9L . rondla wymieszaj 1 szklankę cukru i skrobię kukurydzianą. Stopniowo mieszać z wodą do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj z żółtkami. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu; gotować jedną minutę. Zdjąć patelnię z ognia. Wymieszać skórkę z cytryny, sok z cytryny i margarynę. Lekko ostudzić. Wlać masę do przygotowanych foremek. W małej misce miksera, na wysokich obrotach, ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać 1/3 szklanki cukru, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Rozprowadź bezę na nadzieniu, zaczynając od krawędzi i przypieczętowując bezę do skorupki. Kontynuuj napełnianie w środku, aż cała beza będzie ułożona na nadzieniu. Piec w 175 stopniowym piekarniku przez 15 do 20 minut lub do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić przed krojeniem.