DOMOWE CIASTO NA CHLEB Z CZTEREMA OPCJAMI

DOMOWE CIASTO NA CHLEB Z CZTEREMA OPCJAMI

Ciasto na biały chleb:
1 1/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
1 paczka aktywnych suchych drożdży
2 łyżki miękkiego tłuszczu
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
3 szklanki przesianej mąki

 

pixabay

Wlej ciepłą wodę do dużej miski do mieszania. Posypać drożdże; mieszać do rozpuszczenia. Dodać tłuszcz, sól, cukier i 1 1/2 szklanki mąki. Ubijać dwie minuty na średniej prędkości miksera elektrycznego lub 300 energicznych uderzeń ręką. Często skrobać boki i dno miski. Wmieszaj pozostałą mąkę i ubijaj łyżką do uzyskania gładkiej masy, około 1 do 1 1/2 minuty. Zbierz ciasto z boków miski. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do podwojenia objętości, około 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, wymieszaj je ubijając około 25 razy. Rozłóż równomiernie ciasto w natłuszczonej formie o wymiarach 9x5x3 cale. Ciasto będzie lepkie. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bez przeciągów, aż krawędź ciasta osiągnie 1/4″ od góry naczynia, około 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Piec w 375 przez 45 do 50 minut, lub do brązu. Po zakończeniu, natychmiast zdjąć z patelni. Posmaruj wierzch margaryną lub masłem, ostudź. Do przygotowania 1 bochenka.

Ciasto na chleb pełnoziarnisty:
Użyj powyższego przepisu, ale zastąp mocno opakowany brązowy cukier białym. Zastąpić 1 filiżankę mąki pełnoziarnistej dla 1 filiżanki białej mąki. Dodaj 1/2 filiżanki mąki pełnoziarnistej z pierwszym dodatkiem mąki. Dodaj pozostałą mąkę pszenną z drugim dodatkiem mąki.

Ciasto na chleb żytni:
Użyj przepisu na ciasto na biały chleb. Użyj mocno pakowane brązowy cukier dla białego cukru. Użyj 1 filiżanki przesianej mąki żytniej na 1/2 filiżanki białej mąki. Dodaj 1/2 filiżanki mąki żytniej z pierwszym dodatkiem mąki. Dodaj pozostałą mąkę żytnią z drugim dodaniem mąki. Jeśli chcesz, dodaj 1 łyżeczkę kminku z pierwszym dodatkiem mąki.

Ciasto na chleb ziołowy:
Użyj przepisu na ciasto na biały chleb. Dodaj 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/2 łyżeczki sproszkowanej szałwii z pierwszym dodatkiem mąki.