Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową
1 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
1 1/2 szklanki cukru
1/2 filiżanki kakao Hershey’s
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soli
2 jajka
1/2 filiżanki oleju napędowego
1 1/2 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka*
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa (przepis poniżej)
Rozgrzej piekarnik do 175stopni. Obficie natłuścić i oprószyć mąką 12-sto osobową foremkę. W dużej misce miksera wymieszać mąkę, cukier, dodo, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól; dodać pozostałe składniki oprócz polewy czekoladowej. Ubijać na niskich obrotach przez 1 minutę, ciągle skrobiąc miskę. Ubijaj na wysokich obrotach przez 3 minuty, od czasu do czasu skrobiąc miskę. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec przez 50 do 55 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Ostudzić 10 minut, wyjąć z formy i umieścić na drucianym stojaku, aby całkowicie ostygły. Posypać polewą czekoladową.
Wydajność: 12 do 16 porcji
*Jeśli nie masz maślanki, możesz użyć 1 1/2 łyżki stołowej octu plus mleko, aby wyrównać 1 1/2 filiżanki. Pozwól, aby usiąść na kilka minut przed użyciem.
Polewa czekoladowa:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 filiżanka Hershey’s Semi-Sweet Chocolate Chips lub Mini-Chips
W małym rondelku, doprowadzić wodę i cukier do wrzenia, mieszając, aż cukier jest rozpuszczony. Zdejmij patelnię z ognia. Natychmiast dodać wiórki czekoladowe. Mieszaj mieszankę za pomocą drucianej trzepaczki, aż chipsy się rozpuszczą i masa będzie gładka. Ostudzić, aż lekko zgęstnieje. Polewamy wierzch ciasta.
Uwaga: Aby ładnie się prezentować, dodaj kilka posiekanych orzechów pekan wokół wierzchu ciasta nad polewą.