Ramen

ramen

Masz ochotę na szybki, sycący i ciekawy obiad? W takim razie wykorzystaj dostępne w sklepach zupki chińskie i przygotuj przepyszny ramen, który będzie o wiele bardziej sycący, niż miska makaronu z przyprawami, zalanego gorącą wodą. Czas przygotowania jest nieco dłuższy, ale zdecydowanie warto poświęcić kilka dodatkowych minut na przygotowanie ramenu mającego więcej wartości odżywczych.

 

SKŁADNIKI

3 opakowania zupek instant ramen bez dołączonych przypraw

2 łyżki stołowe masła

½ średniej czerwonej papryki, bez pestek

1 mała marchewka, obrana, okrojona i pokrojona w cienkie plastry

2 ząbki czosnku, posiekane

Duża szczypta czerwonej papryki

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki brązowego cukru

3 duże jajka, lekko ubite

Posiekana zielona cebulka

 

W średnim garnku z wrzącą wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw na bok.

W międzyczasie rozpuść masło na dużej patelni z nieprzywierającą warstwą na średnim ogniu. Dodaj paprykę i marchewkę. Smaż często mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodaj czosnku i chili. Gotuj, mieszając przez około 3 minuty. Dodaj sos sojowy i brązowy cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści, a sos się zagotuje.

Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na połowę patelni i dodaj jajko na drugą połowę doprawiając solą i pieprzem. Odczekaj aż jajko zacznie się ścinać a następnie mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką lub łopatką do uzyskania konsystencji jajecznicy.

Połącz makaron i jajka. Posyp wszystko zieloną cebulką.

Artykuł Ramen pochodzi z serwisu Twoj przepis.

 » Read More

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.