Kremowy kurczak z czosnkiem parmezanowym i pieczarkami

kremowy-kurczak-z-czosnkiem-parmezanowym-i-pieczarkami

Kremowy kurczak z czosnkiem parmezanowym i pieczarkami - 1 2024

Kremowy kurczak z parmezanem z czosnkiem i pieczarkami jest gotowy w zaledwie 30 minut, a sos parmezanowo-czosnkowy zachwyci całą rodzinę! To stanie się nowym faworytem!

Kurczak to ulubione danie w naszej rodzinie i na całym świecie. Musisz wypróbować te ulubione przez fanów, toskański czosnek, wolnowarowy krak z kurczaka i smażony ryż .

Creamy Parmesan Garlic Mushroom Chicken being cooked in a skillet.
Kremowy kurczak z parmezanem i pieczarkami czosnkowymi

Dania z patelni są ostatnio naszym ulubionym. Podobnie jak ta Patelnia Włoska Kiełbasa i Papryka i Patelnia Chili Queso , ten kurczak z grzybami jest niesamowity! To jest gotowe w zaledwie 30 minut, a smakuje jak z restauracji. A wy chłopaki. Ten kremowy sos czosnkowy z parmezanem jest NA PUNKT! Będzie to jeden z najlepszych sosów, jakie kiedykolwiek zrobisz! Mój syn powiedział, że to jedna z najlepszych rzeczy, jakie kiedykolwiek jadł! Myślę, że największym fanem mojego gotowania jest mój syn. Mój drugi jest nieprzewidywalny i dość wybredny, ale UWIELBIAŁ również ten posiłek. Oczywiście musiał zeskrobać grzyby i szpinak, ale powiedział, że to niesamowite.

Obiecuję, że pokochacie ten posiłek tak samo jak my! Udoskonalałem ten kremowy sos od tak dawna i jest dosłownie niesamowity. Wszystkie moje dania z patelni z kurczaka przyciągnęły mnóstwo uwagi. Spróbuj Creamy Skillet Chicken Cacciatore i Skillet French Onion Chicken, aby wiedzieć, co mam na myśli! Te dania są szybkie, smaczne i super łatwe. Wiem, że ten też pokochasz!

Składniki na kremowy kurczak z pieczarkami czosnkowymi

W tym daniu z powodzeniem można również użyć udek z kurczaka bez kości i skóry. Aby uzyskać inny akcent, zastąp kurczaka łososiem lub krewetkami. Używaj grzybów, które ty i twoja rodzina kochacie najbardziej.

  • Piersi z kurczaka bez kości i bez skóry: Spróbuj wybrać kurczaka tej samej wielkości i grubości, aby zapewnić równomierne gotowanie.
  • Oliwa z oliwek : Użyj dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Sól i pieprz : Sól i pieprz do smaku.
  • Pokrojone grzyby : Możesz pokroić własne lub kupić pokrojone grzyby. Najlepiej sprawdzają się guziki, baby portabella i cremici.

Kremowy sos czosnkowy z parmezanem

Użycie pełnotłustych składników do sosu zapewni najbardziej kremowe rezultaty. Pół na pół będzie najlepszym następstwem ciężkiego kremu. To tworzy super pyszny kremowy sos, który jest niewiarygodnie satysfakcjonujący.

  • Masło : używaj prawdziwego masła, a nie substytutu masła, aby uzyskać najlepszy smak.
  • Ząbki czosnku mielone : Świeży czosnek nadaje ostry smak, który doskonale komponuje się z grzybami.
  • Mąka : Zagęszcza sos.
  • Rosół z kurczaka : Kurczak nada najlepszy smak.
  • Śmietanka gęsta lub pół i pół : albo nada smak i kremowość.
  • Tarty parmezan : Zetrzyj własny ser, aby najlepiej się roztopił.
  • Czosnek w proszku : Dodaje dodatkowego smaku bez luzem.
  • Pieprz i sól : Dodaj mniej lub więcej do smaku.
  • Szpinak : drobno posiekany. Nie chcesz zbyt dużej masy.

Jak zrobić kurczaka z parmezanem i grzybami czosnkowymi?

Celem jest gotowanie kurczaka do miękkości, ale nie rozgotowanie i wysuszenie. Pamiętaj, że kurczak po wyjęciu z patelni nadal będzie się trochę smażył. Możesz więc wyjąć kurczaka tuż przed końcem, a będzie soczysty i delikatny.

  1. Ugotuj kurczaka: Na dużej patelni dodaj oliwę z oliwek i smaż kurczaka na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony lub do zrumienienia z każdej strony i smaż, aż nie będzie już różowy w środku. Kurczaka wyjąć i odstawić na talerz. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i gotuj przez kilka minut do miękkości. Usuń i odłóż na bok.
  2. Zrób sos: Aby zrobić sos, dodaj masło i rozpuść. Dodaj czosnek i gotuj do miękkości. Wmieszaj mąkę, aż zgęstnieje. Ubij bulion z kurczaka, śmietankę, parmezan, puder czosnkowy, pieprz i sól. Dodaj szpinak i gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć, a szpinak zwiędnie. Dodaj kurczaka i pieczarki z powrotem do sosu i podawaj na makaronie jest pożądane.

Sautéing the chicken, mushrooms, making the sauce and adding the spinach.

Kremowe Porady Kurczak Z Czosnkiem i Grzybami

Smak tego dania pochodzi od umami w grzybach, słoności parmezanu i ostrego czosnku. Łatwość tego dania będzie oszałamiająca po tym, jak poczujesz, jak niesamowite jest to.

  • Piersi z kurczaka : Istnieje kilka sposobów na uzyskanie wilgotnego, delikatnego kurczaka. Ucieraj piersi z kurczaka bez skóry i kości, aż wszystkie będą tej samej grubości. Zapewni to, że kurczak będzie smażył się w tym samym tempie, więc skończy się w tym samym czasie. Możesz również wstępnie pokroić kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Zapewni to również jednoczesne gotowanie kurczaka.
  • Udka z kurczaka: Do tego dania można również użyć udek z kurczaka bez kości i skóry. Z brązowego mięsa powstanie wyjątkowo wilgotny, delikatny kurczak.
  • Kiedy kurczak jest gotowy?: Użyj termometru do mięsa, aby upewnić się, że kurczak osiąga 160 stopni w przypadku białego mięsa i 165 stopni w przypadku ciemnego mięsa. Możesz wyjąć kurczaka z patelni, gdy osiągnie 158 stopni. Pozwalając kurczakowi odpocząć, będzie on dalej gotował i rozprowadzał soki w całym mięsie.
  • Szpinak: Jeśli chcesz, możesz posiekać szpinak na kawałki wielkości kęsa, zamiast zostawiać go duży.

Scooping the chicken in the pan with the sauce and mushrooms and spinach.

Jak podawać to kremowe danie z kurczaka?

To jest tak kremowe i tak pikantne, że będziesz chciał mieć pewność, że zdobędziesz każdą kroplę sosu z talerza. Podawaj z ryżem, puree ziemniaczanym lub makaronem, aby wchłonąć sos. W przypadku opcji o niskiej zawartości węglowodanów możesz podawać z cukinii zoodle, puree z kalafiora lub warzywami gotowanymi na parze. Użyj chrupiącego chleba, aby wyczyścić talerz. To będzie kolacja, którą powtarzasz.

Francuska Bagietka

Przepis na grillowane szparagi

Sałatka Klinowa

Naśladująca Sałatka Oliwna Ogrodowa

Jak przechowywać kremowy kurczak z grzybami?

Ze względu na krem w tym daniu nie polecam zamrażania. Po podgrzaniu rozdzieli się, a konsystencja zniknie, chociaż nadal będzie smakować niesamowicie. Przechowuj to w lodówce w hermetycznym pojemniku do 4 dni. Podgrzej w kuchence mikrofalowej lub na patelni na kuchence.

Close up picture of the finished creamy chicken dish.

Więcej przepisów na kurczaka, które musisz wypróbować

Kurczak to ulubione białko na całym świecie. To zdrowe i stosunkowo tanie mięso. Jego łagodny smak sprawia, że jest idealną bazą dla ogromnej różnorodności przypraw, ziół i sosów. Kurczak nadaje się do pieczenia, smażenia, smażenia, grillowania, wolnowarów i frytkownic. Ma wysoką jakość białka i niską zawartość tłuszczu, zwłaszcza jeśli trzymasz się chudych kawałków. Kurczak jest po prostu dobry. Jasne i proste. Oto niektóre z najlepszych sprawdzonych i prawdziwych przepisów na kurczaka.

Delikatny i soczysty kurczak z frytownicy powietrznej

Domowe Chimichangas z Kurczaka (Pieczone lub Smażone na Patelni!)

Grillowany Kurczak Huli Huli

Pieczony Kurczak Słodko-Kwaśny

Kremowy kurczak z czosnkiem parmezanowym i pieczarkami - 10 2024

Wydrukować

Kremowy kurczak z parmezanem i pieczarkami czosnkowymi

Kremowy kurczak z parmezanem z czosnkiem i pieczarkami jest gotowy w zaledwie 30 minut, a sos parmezanowo-czosnkowy zachwyci całą rodzinę! To stanie się nowym faworytem!

Kolacja kursu
Kuchnia Amerykańska, Włoska

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Całkowity czas 25 minut

Porcje 8 osób
Kalorie 290 kcal
Autor Alyssa Rivers

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka bez kości bez skóry, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól pieprz
  • 8 uncji pokrojonych w plasterki grzybów

Kremowy sos czosnkowy z parmezanem:

  • 1/4 szklanki masła
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka gęstej śmietany lub pół i pół
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku

Instrukcje

  • Na dużej patelni dodaj oliwę z oliwek i smaż kurczaka na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony lub do zbrązowienia z każdej strony i smaż, aż przestanie się różowy w środku. Kurczaka wyjąć i odstawić na talerz. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i gotuj przez kilka minut do miękkości. Usuń i odłóż na bok.
  • Aby zrobić sos dodaj masło i rozpuść. Dodaj czosnek i gotuj do miękkości. Wmieszaj mąkę, aż zgęstnieje. Ubij bulion z kurczaka, śmietankę, parmezan, puder czosnkowy, pieprz i sól. Dodaj szpinak i gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć, a szpinak zwiędnie. Dodaj kurczaka i pieczarki z powrotem do sosu i podawaj na makaronie.

Uwagi
Zaktualizowano 10 sierpnia 2021 r.

Pierwotnie opublikowano 20 czerwca 2016 r.

Odżywianie
Kalorie: 290 kcal | Węglowodany: 4 g | Białko: 29 g | Tłuszcz: 18 g | Tłuszcze nasycone: 8 g | Cholesterol: 104 mg | Sód: 494 mg | Potas: 588 mg | Włókno: 1 g | Cukier: 1 g | Witamina A: 724 jm | Witamina C: 5 mg | Wapń: 113 mg | Żelazo: 1 mg

Overhead photo of Creamy Parmesan Garlic Mushroom Chicken in a frying pan and cut mushrooms on the side.

źródło

Artykuł Kremowy kurczak z czosnkiem parmezanowym i pieczarkami pochodzi z serwisu Twoj przepis.

 » Read More

Powered by the Echo RSS Plugin by CodeRevolution.